Γλωσσικές συγκρίσεις ...

Πώς προστατεύουν τα σοβαρά κράτη τη γλώσσα τους

ΡΩΣΙΑ
Τo 2003 με Προεδρικό Διάταγμα του Πούτιν, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων, σε όποιον τυχόν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Λατινικό αντί του Κυριλλικού αλφαβήτου.

ΙΑΠΩΝΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΑ
Απαγορεύουν όχι μόνον την οποιανδήποτε αλλοίωση του αλφαβήτου τους, αλλά και την χρήση ξενόγλωσσων επιγραφών.

ΚΙΝΑ 
Ίδρυσε ειδική Υπηρεσία των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, που επιβάλλει στους διαφημιστές να μην χρησιμοποιούν λογοπαίγνια που "διαφθείρουν" τη γλώσσα.

ΓΑΛΛΙΑ
Προχώρησε στον απο-αγγλισμό της γλώσσας της, διατηρώντας μόνον τις ελληνογενείς λέξεις και επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις κατά  όσων τυχόν χρησιμοποιούν αγγλικούς τίτλους σε πινακίδες, διαφημίσεις κ.λπ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Απείλησε να αποχωρήσει από τη Ε.Ε. αν αυτή επέμενε στην υπόδειξή της να καταργηθεί το "τήλδε" (τονικό σημείο που προσομοιάζει στην ελληνικη οξεία).

ΙΣΡΑΗΛ
Το 1948, ίδρυσε την Ακαδημία Εβραϊκής Γλώσσας και μετά από 4.000 χρόνια, επανέφερε και επέβαλλε τη χρήση της αρχαίας Εβραϊκής γλώσσας.
Κατέστησε τη γλώσσα αυτή ενιαίο γλωσσικό όργανο εκπαιδεύσεως, διοικήσεως,αλλά και συγγραφής βιβλίων, δημοσιογραφίας με αυστηρούς ελέγχους και διαρκή εποπτεία για την ορθή χρήσησ της.

Πώς αντιπετωπίσαμε εμείς τη γλώσσα μας

Το 1976 ο Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Ράλλης, με εγκύκλιο του (!) καταργεί την καθομιλουμένη απλή Καθαρεύουσα και επιβάλλει τη Δημοτική. Επίσης εισάγει τη διδασκαλία παράλληλα με την Αρχαία Ελληνική και  της μετάφρασης των διδασκομένων κειμένων στην Δημοτική. 
(Ο ίδιος αργότερα εδήλωσε ότι "αυτό ήταν το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής καριέρας του".)

Το 1981 ο Υπουργός Παιδείας Ελευθέριος Βερυβάκης επιβάλλει το μονοτονικό ως ακολούθως:
Κατά τη συνεδρίαση της Βουλής τής 11ης-1-1982  τα μεσάνυχτα  και λιγο πριν την περάτωσή της ψήφισε τροπολογία στο ένα και μοναδικό άρθρο του Νόμου 1228.
Ο Νόμος 1228 αποτελούσε κύρωση της από 11-11-1981 πράξεως του Προέδρου της Δημοκρατιάς  υπό τον τίτλο ¨Περί εγγραφής των μαθητών στα  Λύκεια της Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως".
(Η τροπολογία ψηφίστηκε από λιγότερους από 30 "νυσταλέους" βουλευτές, λόγω του αιφνιδιασμού του κοινοβουλευτικού σώματος, αφού κανείς δεν περίμενε ότι ένα τόσο σημαντικό εθνικής τάξεως θέμα θα ερχόταν με μια τροπολογία προσκολημμένη σε έναν άσχετο και επουσιώδη νόμο.)
σ.σ.Από την τροπολογία αυτή οι εκδότες και οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί μείωσαν τα έξοδά τους κατά 30%.

Σκεφτείτε τα!
δρ.Κωνσταντίνα Παλαμιώτου