Έθνος, Ελευθερία και Πολιτισμός

ΕΘΝΟΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ

"Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζομαι μόνον πως εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας. Δεν είναι εύκολο να πείσεις ένα έθνος. Εγώ βλέπω τόσα πράγματα, που πρέπει να γίνουν, κι όμως οι άλλοι Έλληνες τα βλέπουν αλλιώς. Αν είμαι δυνατός θα τους πείσω."

Η σκέψη του εκφράζει τον ουμανιστικό, τον έλλογο και λειτουργικό εθνικισμό, που σέβεται το ανθρώπινο πρόσωπο, είναι προσηλωμένος στις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας, που απορρέει από τον Ελληνικό πολιτισμό και υπερασπίζεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων.

"Ακουμπώντας στο έθνος μου να γίνω πιο άνθρωπος .Δεν μπορεί κανείς να είναι άνθρωπος ξεχνώντας την καταγωγή του. Να θυμάται κανείς από πού βγήκε, πού μεγάλωσε, ποιο έθνος τον ανέθρεψε. Μου αρέσει να βλέπει κανείς τους δεσμούς του: αυτό θα πει ελευθερία."

Η ελευθερία είναι γι' αυτόν η εθνική αυτοδιάθεση όλων των Ελλήνων (τότε υπήρχαν ακόμη υπόδουλοι) και στο επίπεδο της προσωπικής αυθυπαρξίας του ανθρώπου, η θεμελιώδης ουσία της.

Νομιμοποιητική βάση της αξίας ενός έθνους είναι ο πολιτισμός του. Γράφει σχετικά:
"Ποιος είναι ο τελικός των εθνών, πες τον προορισμό, πες τον αποστολή; Ο πολιτισμός! Να ένα έργο άξιο για τα έθνη, έργο αληθινά ανθρώπινο. Να η δικαιολογία των εθνών. Να πώς τα έθνη είναι χρήσιμα στην ανθρωπότητα και να πού έσφαλε ο Μαρξ πολεμώντας τα έθνη. Πολιτισμούς γεννούν τα έθνη, και μόνον αυτά. Δεν φτάνει όμως ένα έθνος να είναι πολιτισμένο, πρέπει να είναι πολιτισμένο από δικό του πολιτισμό. Σε αυτό λοιπόν χρησιμεύουν τα έθνη. Οι πολιτισμοί γεννιούνται  ο καθένας σε κάποια πατρίδα, σε κάποια εποχή και σε κάποιο έθνος. Έξω από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πολιτισμός."

Στις μέρες μας επιβεβαιώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο: οι "πολυπολιτισμικές" κοινωνίες, ανίκανες να παράξουν πολιτισμό, γεννούν τέρατα!