«ΑΡΧΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ» Απόψεις της δρος Φιλοσοφίας Κων/νας Παλαμιώτου


Το μάθημα διδάσκεται μόνο στη θεωρητική κατεύθυνση (στη Β Λυκείου) επειδή, όπως φαίνεται, οι μελλοντικοί φυσικοί επιστήμονες, ιατροί, μηχανικοί, τεχνικοί, γενετιστές, χημικοί, σχεδιαστές προγραμμάτων και ειδικοί των συναφών επιστημών, δεν χρειάζεται να τύχουν φιλοσοφικής παιδείας.

Ωστόσο «ολόκληρος ο πλανήτης» σήμερα αξιολογεί με άλλα κριτήρια τη σημασία της φιλοσοφίας και οι πλέον σύγχρονες τεχνολογίες «αιχμής», όπως η πληροφορική και η γενετική έχουν να επιλύσουν θέματα ηθικής, γνωσιολογικής ακόμη και οντολογικής υφής και να προβληματιστούν πάνω σε αυτά πολύ σοβαρά. Βεβαίως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας στηριζόμενο σε «παγκοσμίως πρωτότυπες» απόψεις (:σημαντικό είναι ό,τι αντιλαμβάνεται ως τέτοιο ο μέσος ημιμαθής τεχνοκράτης) έχει υποβαθμίσει σκανδαλωδώς τη φιλοσοφία.

Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε …σχετικούς και άσχετους με τη φιλοσοφική διανόηση να εκφράζουν απόψεις σε άρθρα, σε συνεντεύξεις και σε καθημερινές εκπομπές της φρικτότερης μορφής των τηλεοπτικών «συζητήσεων» … θυμοσοφίας.

Σύμφωνα με αυτούς τους «φωστήρες», φιλοσοφία θεωρείται κατά περίπτωση:

1.Η προσωπική αντίληψη για οποιοδήποτε θέμα, ακόμη και το ευτελέστερο[ π. χ .Ποια η φιλοσοφία σας για… τις τιμές των κρεάτων; (sic) ].

2.Όλες οι θρησκευτικές- αιρετικές ή μη- δογματικές θέσεις.

Για το λόγο αυτό ανατολικές θρησκείες παρουσιάζονται ως «φιλοσοφίες».

Έχουμε λοιπόν ως Έλληνες -ιδρυτές της φιλοσοφικής διανόησης από τους Προσωκρατικούς ήδη- την…ευτυχία να ακούμε διάφορα «ανήκουστα» για: φιλοσοφία του Βουδισμού, του Ινδουϊσμού , του Ταοϊσμού, της Καμπάλα, του αποκρυφισμού, της Σαϊεντολογίας, του Σουφισμού και ό,τι άλλο επιλέξει η νοσηρή φαντασία της τηλοψίας όπως χαρακτηριστικά: η…φιλοσοφία της τράπουλας ταρώ, ή της ζωροαστρικής (;) αστρολογίας, των ασκήσεων Γιόγκα ή του ανατολικού «διαλογισμού».

3. Κάθε σύστημα εναλλακτικής και ολιστικής ιατρικής και παραϊατρικής (θεμιτής και αθέμιτης) μεθόδου:

όπως για παράδειγμα η φιλοσοφία της …βιοενέργειας(;), η φιλοσοφία της υδροθεραπείας (spa), η φιλοσοφία της αρωματοθεραπείας , της … χορτοφαγίας και άλλων σύνθετων με δεύτερο συνθετικό το:- θεραπείας … «ων ουκ έστι αριθμός».

4. Τέλος, οποιοσδήποτε αποφασίσει να αυτοχαρακτηριστεί φιλόσοφος ή φιλοσοφών, ποιητής, ερευνητής, , συγγραφέας, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος , ιατρός, δικηγόρος, ηθοποιός, ασχολούμενος με τα Α.Τ.Ι.Α. , γυμναστής, χειρομάντης, αστρολόγος, χαρτομάντης ή πνευματιστής, έχει την ευχέρεια, ασύστολα και ανερυθρίαστα, να το δηλώσει και … ως γνωστό: στην Ελλάδα «είσαι ό,τι δηλώσεις».

Μήπως θα έπρεπε να εφοδιάσουμε τη νέα γενιά που μορφώνεται (διαμορφώνει δηλαδή άποψη για το πραγματικό και αξίες για τη δόμηση χαρακτήρα) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που θα έχουν στο μέλλον οι σπουδές της ,

με βασικές τουλάχιστον γνώσεις για θέματα συζητημένα και διαπιστωμένα αιώνες πριν;

Δεν θα έπρεπε οι νέοι άνθρωποι να έχουν τα κριτήρια διάκρισης για το ποια πνευματική δραστηριότητα των ανθρώπων ονομάζεται Φιλοσοφία, Επιστήμη, Τέχνη ή Θρησκεία;

Επίσης δεν θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για θέματα γνωσιολογικής, μεθοδολογικής, λογικής και διαλεκτικής τάξεως αλλά και για τους θεμελιώδεις κανόνες της Λογικής;

Είναι επαρκής η αναφορά παρόμοιων θεμάτων, όπως και ουσιαστικών ζητημάτων Ηθικής ή Αισθητικής, σε διαθεματικές προσεγγίσεις άλλων μαθημάτων όπως τα Νέα Ελληνικά, τα Θρησκευτικά, η Ιστορία, η Αισθητική Αγωγή ; Ακόμη και η κοινωνικοποίηση και η πολιτική συνειδητοποίηση των νέων σήμερα, γίνεται τυχαία, ενστικτωδώς και συγκυριακώς ενώ θα έπρεπε να έχει ως αφετηρία της την επαφή τους με τα μεγάλα φιλοσοφικά ρεύματα των προηγουμένων αιώνων τις προτάσεις, τις αναζητήσεις, τις αναθεωρήσεις , τις συγκρούσεις, τις επιλογές της ανθρωπότητας.

Νομίζουμε πως είναι εύλογη η διαπίστωση μιας τεράστιας έλλειψης, εν προκειμένω.



 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

yoo.. really like this thoughts :)