Μία είδηση, που φανερώνει τη μισαλλοδοξία των ημερών μας...


" ...Ελεύθεροι αφέθηκαν την Τρίτη το απόγευμα ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου, Γιοχάνα Ιμπραχίμ που είχαν απαχθεί την Δευτέρα στην επαρχία του Χαλεπίου", αναφέρει ανακοίνωση της θρησκευτικής οργάνωσης Oeuvre d'Orient (έργο της ανατολής) στην ιστοσελίδα της.

Την απελευθέρωση των δύο μητροπολιτών επιβεβαίωσε την Τρίτη και ένας εκπρόσωπος της Συριακής Ορθόδοξης Εκκλησίας μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τη Δαμασκό.

  • Παρά ταύτα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Τρίτης, οι πληροφορίες για την απελευθέρωση των δύο απαχθέντων Μητροπολιτών «δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιστοσελίδας,  οι μητροπολίτες απελευθερώθηκαν στις 4 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και βρίσκονται στην ελληνοορθόδοξη εκκλησία του προφήτη Ηλία του Χαλεπίου. Παράλληλα η οργάνωση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη γρήγορη απελευθέρωση των μητροπολιτών, καταδικάζει τη δολοφονία του οδηγού του οχήματός τους και υπενθυμίζει στις διεθνείς αρχές ότι έχουν καθήκον να απελευθερώσουν και τους δύο ιερείς, έναν ελληνορθόδοξο και έναν αρμένιο καθολικό που έχουν απαχθεί εδώ και περίπου τρεις μήνες.

  • Σύμφωνα με την επισκοπή της Εκκλησίας οι απαγωγείς φέρεται να ήταν τσετσένοι τζιχαντιστές Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι ένοπλη ομάδα Τσετσένων σταμάτησε το αυτοκίνητο των Μητροπολιτών και τους απήγαγε ενώ σκότωσαν τον οδηγό πυροβολώντας τον. Τις πληροφορίες έδωσε ένα άτομο που βρισκόταν στο αυτοκίνητο, (και το οποίο δε θέλησε να κατονομαστεί) σύμφωνα με το οποίο, οι απαγωγείς μιλούσαν αραβικά και έδειχναν ξένοι ενώ του είπαν πως είναι τζιχαντιστές Τσετσένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είχε συνεχείς επικοινωνίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αντιοχείας και τον πρωθυπουργό

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου -όπως αναφέρει- η δοκιμασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη να ξεπεραστεί άμεσα.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο πως έχουν ήδη τεθεί σε κινητοποίηση όλοι οι μηχανισμοί του υπουργείου Εξωτερικών ώστε το ταχύτερο δυνατόν η υπόθεση να έχει αίσια έκβαση.

Επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο να μεταβιβάσει το ενδιαφέρον του στον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Εν τω μεταξύ, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας επικοινώνησε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο μετέφερε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμβάλει με κάθε τρόπο στην επίλυση του προβλήματος.

«Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βάλουμε τέλος στο δράμα του συριακού λαού» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στην απαγωγή το βράδυ της Δευτέρας του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου, Παύλου και του Συρο-ορθόδοξου, Γρηγόριου.

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου ανέφερε ότι ο κ. Αβραμόπουλος ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, καθώς και ομολόγους χωρών που μπορούν να συμβάλουν στην απελευθέρωση των απαχθέντων ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο επικεφαλής της Συριακής Αντιπολίτευσης George Sabra, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των απαχθέντων.

  • Έκκληση Πάπα και Εκκλησίας της Ρωσίας

Έκκληση για την απελευθέρωση των ιεραρχών απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι «ο Πάπας παρακολουθεί τα γεγονότα με μεγάλη προσοχή και προσεύχεται πολύ για την υγεία και την απελευθέρωση των δύο Μητροπολιτών».

«Η Αγία Έδρα ενημερώθηκε για αυτό το νέο πολύ σοβαρό γεγονός, το οποίο έρχεται να προστεθεί στην αύξηση της βίας τις τελευταίες ημέρες και στην τεράστια επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη» που υπάρχει στην χώρα, κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βατικανού.

Έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα «να ενωθεί για την ανεύρεση το συντομότερο δυνατόν» των δύο Μητροπολιτών, έκανε και η Εκκλησία της Ρωσίας.

«Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα να ενωθεί για την ανεύρεση των ιεραρχών και την επιστροφή τους στις εκκλησίες τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Καλούμε τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές που διεκδικούν την εξουσία, διότι αυτό που συμβαίνει στη Συρία δεν αποτελεί εμφύλιο πόλεμο, αλλά απόπειρα για την ανατροπή του καθεστώτος με τη βοήθεια εξωτερικής δύναμης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

  • Σημειώνεται ότι η απαγωγή από ομάδα ενόπλων των δύο Μητροπολιτών στην επαρχία του Χαλεπίου είναι η πρώτη επίθεση που δέχονται χριστιανοί ιεράρχες στη Συρία.

Το συριακό πρακτορείο Sana μετέδωσε τη Δευτέρα ότι ο Ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος και ο Συρορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Γιοχάνα Ιμπραχίμ έπεσαν στα χέρια "τρομοκρατικής ομάδας", ενώ βρίσκονταν σε ανθρωπιστική αποστολή, στην επαρχία του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία.
  • Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Μητροπολίτης Ιμπραχίμ είχε δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι εκατοντάδες χριστιανικές οικογένειες έχουν διαφύγει από το Χαλέπι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των ανταρτών και τις καθεστωτικές δυνάμεις.