Τι κρύβεται πίσω από την απελπισία μας;
(ή γιατί απέτυχε το ... shoping therapy)
  • Αρχικώς πίσω από την απελπισία μας κρύβεται η αδυναμία μας να συνεχίσουμε να ζούμε με την καταναλωτική συμπεριφορά, στην οποία είμαστε συνηθισμένοι: δηλαδή δεν έχουμε τα οικονομικά μέσα για ένα ακόμη φιλάρεσκο ντύσιμο, για μιαν ακόμη επίσκεψη στα καταστήματα για "shoping therapy", για τη σύναψη ενός ακόμη "διακοποδανείου", καταναλωτικού δανείου, ή την αποπληρωμή παρόμοιων παλαιών, για τη συντήρηση και διατήρηση ενός ακόμη περισσοτέρων κυβικών αυτοκινήτου και πάει λέγοντας...
  • Στη συνέχεια κρύβεται ο ναρκισσισμός, που μας οδήγησε στην υπερκατανάλωση:στις πολυτελείς κατοικίες, στα άνετα εξοχικά, στα ταξίδια - σε κάθε τι που το αποκτούσαμε χωρίς κόπο αλλά απλώς με δανεισμό και μεταθέτοντας τον χρόνο πληρωμής στο μέλλον, δηλαδή ουσιαστικώς δανειζόμενοι από τη γενιά των παιδιών μας.
  • Τα παιδιά όμως αυτά δεν ήθελαν, δεν τα ρωτήσαμε αν ήθελαν, υλικά αγαθά,κινητά, ηλεκτρονικά, φαστ-φουντ, σινεπλέξ, καφετέρια, πισίνα, και ακόμη πανάκριβες "απασχολήσεις", όπως "μπαλέτο", "καράτε", "πιλάτες","ρέικι"," γιόγκα", ούτε πανάκριβες αισθητικές συνήθειες, "τατουάζ","μανικιούρ-πατικιούρ", "ανταύγειες", "τρύπημα" αυτιών(και όχι μόνον), καταστροφικές εκτός από πανάκριβες συνήθειες, που εμείς τους μάθαμε ή τους επιτρέψαμε, ως γελοία πρότυπα γονέων!
  • Τελικώς πίσω από την απελπισία μας κρύβεται το δικό μας προσωπείο του υλικού ευδαιμονισμού, που ναρκισσιστικά κραυγάζει:είσαι ό,τι έχεις! είσαι ό,τι φαίνεσαι. Ο άνθρωπος τού ΕΙΝΑΙ έδωσε καιρό τώρα τη θέση του στον άνθρωπο τού ΕΧΕΙΝ και τού ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ.
  • Αν αναρωτηθούμε τι χρειάζεται να κάνουμε, ποιον να πολεμήσουμε και με ποιον να συμπαραταχθούμε, η αληθινή και πικρή αλήθεια είναι πως πρέπει να πολεμήσουμε τον κακό εαυτό μας, να αναθεωρήσουμε πολλές από τις πλασματικές ανάγκες του και να εστιάσουμε στις πραγματικές,  όπως η γνήσια σχέση με τον Θεό και τους συνανθρώπους. Με αυτή την πλευρά είναι αναγκαίο να συμπαραταχθούμε, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την υπέρβαση του εγώ, την αυθεντική μετάνοια και την προσφορά προς τον πλησίον.
  • Όταν βρεθούμε στο εμείς θα βγούμε από την απελπισία, όταν προσκυνήσουμε την Σταύρωση θα ελπίσουμε στην Ανάσταση!
  • Ας μην επιθυμούμε την κατά Πλάτωνα ανθρωπαρέσκεια (να μην επιθυμούμε δηλαδή να είμαστε αρεστοί στους ανθρώπους), ας επιδιώξουμε να είμαστε χρήσιμοι στον συνάνθρωπο και ευγνώμονες προς τον Θεό...
δρ.Κωνσταντίνα Παλαμιώτου